Нова Вмілість Для Юнацтва – Сталість Довкілля

Oct 1, 2021 | Ресури, Юнацтво

1. Перед початком роботи над цією вмiлістю, напиши значення слів “Сталість”, “Довкілля”. Поясни як збереження i управління (stewardship) нашими природними ресурсами стосуються до сталого розвитку. Попроси членів родини описати, що “Сталість” та “Довкілля” для них oзначає та запиши. Ця інформація буде потрiбна знову до вимоги #10.

2. З огляду води, виконай а, та б або в:
(a) Обговори вжиток води зі своєю родиною. Перевір рахунки, які показують використання води протягом трьох місяців. Вибери три способи, які допоможуть зменшити споживання води та впровадь ці ідеї на один місяць. Поділися результатами зі своїм гуртком.
(б) Використовуючи діаграму, поясни своєму гурткові звiдки їхня родина отримує чисту воду (з природного джерела, з мiської системи і т.п.) і що відбувається з водою після використання. Включи в діаграму воду, котру використовується в кухні, у лазничці, пральні та стік від поливу надворі або із миття автa. Розкажи про два способи як зберегти доступ до чистої води в майбутньому.
(в) Обговори зі своїм гуртком про двa райони (regions) у світі, які потерпiли від посухи протягом останніх трьох років. Для кожного районy назначи природно-охоронну (conservation or protection of nature) практику, яка була б використана. Розкажи чи була ця практика ефективною і чому. Розкажи, які практики би сам/сама спробував/ла і чому.
З огляду харчування, виконай а, та б або в:
(a) Обговори харчування зі своєю родиною. Розроби плян, щоб зменшити харчові відпадки, і прослідкуй вислід впродовж двох тижнів. Розкажи про ці досліди своїй родині та гурткові.
(б) Обговори зі своїм гуртком різні способи якими люди, родини та громади можуть створювати власні джерела їжі (кімнатні рослини, родинний город, громадський город і т.п.). Розкажи, як цей плян може додати до більш сталого способу життя.
(в) Обговори з своїм гуртком причини які обмежують доступність виробництва харчових продуктів в різних реґіонах світу. Розкажи, як ці причини впливають на сталість світової їжі.
З огляду громади, виконай а і б:
(a) Намалюй скеч, що зображує як би сам/а створив/ла сталу громаду. Поясни як будинки, місця роботи, крамниці, школи і транспортнi системи впливають на енергію, забруднення природних ресурсів та економіку громади.
(б) Переведи iнтерв’ю з місцевим архітектором, інженером, підрядником (contractor) або постачальником (supplier) будівельних матеріялів. Дізнайся причини, які треба знати при використанні сталих матеріалів при ремонті або будівництва будинку.

З огляду енергії, виконай а, та б або в:

(a) Дізнайся про сталість різних джерел енергії, включаючи викопні (fossil fuels), соняшні, вітрові, ядерні (nuclear), гідроенергетичні (hydroelectric) та ґеотермальні (geothermal). Розкажи як виробництво та споживання кожного з цих джерел енергії впливає на навколишнє середовище (environment) і що означає термін “вуглевий слід” (carbon footprint). Обговори зі своїм гуртком і поясни як їхня родина може зменшити вуглевий слід.
(б) Обговори вжиток енергії зі своєю родиною. Перевір рахунки своєї родини, які показують використання електрики протягом трьох місяців. Вибери три способи, які допоможуть зменшити споживання енергії та впровадь ці ідеї на один місяць. Поділися тим, що дізнався/лася зі своїм гуртком.
(в) Опиши використання палива для транспорту своєї родини. Перевір рахунки своєї родини, які показують використання палива протягом трьох місяців. Вибери три способи, які поможуть зменшити споживання палива та впровадь ці ідеї на один місяць. Поділися тим, що дізнався/лася, зі своїм гуртком, і розкажи, як плян вплинув на транспортнi звичaї родини.

З огляду рeчей, виконай а, та б або в:

(a) Запиши список pечей, які родина купує (з винятком продуктів харчування) протягом двох тижнів та зазначи кожну покупку як необхідну (наприклад, мило) або бажане (наприклад, гра на комп’ютер). Поділися тим, що дізнався/лася зі своїм гуртком.
(б) Заплянуй проєкт, який передбачає участь своєї родини для ідентифікації речей, які родина більше не потребує. Заверши свій проект із пожертвою, перепрофілюванню (repurposing) або утилізації цих предметів.
(в) Обговори зі своїм гуртком як забагато речей впливають над тобою, над родиною та громадою. Включи наступне: фінансовий вплив, час витрачений, технічне обслуговування (maintenance), здоровля, зберігання (storage) та відходи (waste).

3. Поясни, як планетарні системи підтримки (planetary life-support systems) – ґрунт, клімат, свіжоводні, атмосферні, поживні, океанічні, екосистеми та види (species) підтримують життя на землі.
4. Розкажи про вплив пластикових відходів на навколишнє середовище (земля, вода, повітря). Дізнайся про систему номерів для пластикової переробки. Дізнайся про сміттєвий вихор (marine trash vortex) і як він створився.
5. Вибери три електронні пристрої (devices) у своїй хаті. Знайди середній термін служби (average lifespan) кожного, і чи можна їх переробити цілком або частково. Розкажи про вплив електронних відходів на навколишнє середовище.
6. Дізнайся про значення компосту. Почни процес компостування, який відповідає твому житті. Розкажи, що можна зробити з компостом, коли він готовий до використання.
7. Поясни термін занепад видів (species decline) – рослинний та тваринний. Розкажи про діяльність людини, яка сприяє до занепаду видів, що може бути зроблено, щоб помогти зупинити занепад і його вплив на стале середовище біля тебе.
8. Дізнайся, як населення світу впливає на сталий розвиток землі. Розкажи про три людські заходи які можуть довести землю до небезпеки, тепер і в майбутньому.
9. Знайди карту світу, яка показує зразок температури за останніх 100 років або більше. Поділися цим зі своїм гуртком, і розкажи три причини, що впливають на ґльобальну погоду і температуру. Обговори зі своїм гуртком три наслідки зміни клімату і як ці зміни можуть вплинути на сталість їжі, води, або інших ресурсів.
10. Після виконання вимоги #2, впровадь ще одну родинну дискусію. Розкажи як родина дізналася як стати сталим громадянами. Обговори зміни поведінки котрі може зробити родина, щоб жити більш стало. Поділись цим зі своїм гуртком.
11. Поясни як жити за пластовим законом пiдтримуючи сталість та добре управління (stewardship).