Онлайн-Збірка Історичних Матеріялів Пласту – проєкт юнаків із Клівленду

May 28, 2020 | Юнацтво

Два юнаки, котрі належaть до Української Скаутської Організації Пласт у США, Станиця Клівленд,створили онлайн-збірку в якій висвітлюються історичні матеріяли Пласту і які зараз зберігаються у збірці Українського музею – архіву (УМА) у Клівленді.

Данило і Микола Яросевичi зустрілися з головним науковцем музею та куратором музею, щоб дізнатися про цю збірку. Після зустрічей, юнаки оцифрували історичні матеріали та створили низку веб-сторінок, де відображаються артефакти з цієї збірки. Перша веб-сторінка показує взаємозв’язок між УМА та Пластом – у 1950-х роках – це оригінальне приміщення зустрічей Клівлендського відділення Пласту було в УМА.

Ще одна веб-сторінка містить рукописну автобіографію др. Олександра Тисовського (DROT), одного з осноположників Пласту, а також оригінальну промову, написану др. Тисовським під час підготовки до відкриття пам’ятника Тараса Шевченка у Вашінгтоні DC в 1964 році.

Третя веб-сторінка висвітлює листівки, на яких зображено пластовій події, сцени та фотографії з таборів Пласту у Сполучених Штатах Америки. Заключна веб-сторінка відображає інші матеріали Пласту, що знаходяться в колекції музею, включаючи навчальні матеріали, марки, книги та фотографії.

Цей проект дав двом пластунам-розвідувачам огляд історії Пласту, а також, як ця історія вплинула на їхню станицю.

У збірці музею є багато інших матеріалів – книг, рукописів, фотографій та матеріалів, пов’язаних із Пластом. Ці сторінки містять лише основні моменти з великої колекції. Щоб переглянути онлайн-матеріали, доступні в УМА, відвідайте:

https://www.umacleveland.org/museum/onlineexhibits/plast-museum-collection/

https://www.umacleveland.org/museum/onlineexhibits/plast-museum-collection/plast-postcards/

https://www.umacleveland.org/museum/onlineexhibits/plast-museum-collection/plast-collection-other-materials/

https://www.umacleveland.org/museum/onlineexhibits/plast-museum-collection/plast-collection-dr-oleksander-tysovskyj/